linne sancti martini

Linne 1096 - Martenslinde 3742

Martenslinde werd voor het eerst vermeld in 1096 als Linne, wat verwijst naar een lindeboom. (al spreken andere bronnen van 1098) Later werd de naam van de patroonheilige van de parochie toegevoegd. Zo sprak men in 1365 van Linne Sancti Martini.

"Martenslinde 3742" is binnen de context van deze etymologische verwijzingen geen directe link naar de toekomst maar een registratie van de unieke postcode van dit dorp waar alle Martenslindenaren prat op gaan. Binnen het concept van het kunstwerk is deze vermelding in het datarijtje niet meer dan een spielerei-element, met een knipoog naar de relativiteit van exacte historische verwijzingen. Daarnaast verwijzen de opéénvolgende data dan weer naar de blijvende evolutie binnen het dorpsgebeuren.


Parochia St.-Martini - Martenslinde (Leodii)

In Martenslinde werden geen prehistorische en Romeinse overblijfselen gevonden. Het behoorde vroeger met Bilzen en Munsterbilzen tot het Merovingisch domein Belisa. Later kwam het aan het Graafschap Loon, en sedert 1366 aan de Bisschoppelijke Tafel van Luik.

De kapel van Martenslinde werd gesticht vanuit de Abdij van Munsterbilzen en was ondergeschikt aan de parochie van Bilzen. Het tiendrecht was deels in bezit van de Abdij van Munsterbilzen, deels van de Commanderij van Alden Biesen. Pas in 1803 werd Martenslinde een zelfstandige parochie.
Martenslinde werd in 1977 samengevoegd met de nieuw gevormde fusiegemeente Bilzen.